En samtale med Heidi Linde

Hun er manusforfatter for Snøfall, skriver lyddrama for NRK Radio, gir ut skjønnlitteratur for både store og små, i tillegg til å lære bort noen triks som lærer ved filmskolen på Lillehammer. Heidi Linde er både allsidig og anerkjent.

– Jeg vokste opp på Edsberg rett utenfor Kongsvinger. Der var det ikke så mye å finne på, så fra jeg var 10-11 år gammel begynte jeg å skrive. Siden har jeg ikke stoppet, forteller forfatter Heidi Linde.

Hun debuterte med barneboka Myggstikk i 1998, og i 2002 kom den første romanen Under bordet. Anmelderne sammenlignet henne med Nick Hornby og Lars Saabye Christensen etter Nu jävlar! i 2011. Det lever hun godt med.

– Går du tett nok på et sted så blir det universelt. Kongsvinger er jo et Norge i miniatyr på mange måter, og ikke minst byen jeg vokste opp i. Jeg hadde fantastiske norsklærere i Mai Evang, Knut Lien og Vidar Hanssen, et yrkesgruppe som sammen med bibliotekarer er yndlingsfolkene mine.

Over 1,2 millioner seere koste seg med julekalenderen Snøfall II på NRK i adventstiden. Det er imponerende i disse strømmetider. I tillegg til manus for de første seks episodene dukket Linde og datteren opp i mindre roller. Under De små Scener vil festivalsjef Lars Ovlien samtale med henne om det å skrive for ulike kanaler og formater.

– Nå jobber med meg lyddrama for NRK. Det blir radioteater som podkast og vi lager en slags versjon av BBC-serien Lifeline. Derfor har jeg tilbragt mye tid ved AMK-sentralen i Oslo den siste tider, avslører hun.

Bor det en aspirerende forfatter inni deg? Da kan det være lurt å ta turen.

– Jeg gir gjerne råd og tips til de som kan tenke seg en karriere innen film og TV. Folk må gjerne stille spørsmål også.

Det blir en interessant forfatterprat i Mathesongården fredag 2. februar. Billetter finner du her.

Foto: Carl Christian Raabe