Finnskogen inn i Øvrebyen

Historiske Aamodtgården på toppen av Øvrebyen blir senter for mange aktiviteter under De små Scener. Kongsvinger kunstforening viser Finnskogkunst, dansekunstner Guro Erika Trøseid Gjerstadberget spiller performance-konserten Trollfuggel og det blir pop-up-kafé med finnskogmat.

Identitet og lokal kunsttradisjon er en av bærebjelkene i festivalen De små Scener. I januar og februar 2025 vil dansekunstner Guro Erika Trøseid Gjerstadberget utforske styrke og magisk kraft i performance-konserten Trollfuggel, som settes opp i samarbeid med Teater i Glåmdal.

– Jeg tar utgangspunkt i en av de mest trolske finnskogspols-slåttene vi har i folkemusikken fra Solør-Odal og Finnskogen: Trollfugl etter Gustav Kåterud. Med trerader, stemme, dans og scenografi utforsker og fabulerer jeg rundt Trollfugl både som slått og magi, fabel og figur, forteller hun.

I 2025 og 2026 mottar Gjerstadberget Innlandet fylkeskommunes arbeidsstipend for etablerte kunstnere for å utvikle et eget koreografisk uttrykk med utgangspunkt i blant annet finnskogspolsen Trollfugl, og nyere toradermusikk etter bestefaren Erik Gjerstadberget.

– I både religion og folketro spiller fugler en særlig mytisk rolle, noe den rike portretteringen av fabelfugler vi kan finne i både folkemusikk, litteratur og billedkunst vitner om. Kråke, skjære, ravn, skarv og ørn er bare noen av fuglene som er tilegnet magiske og trolske evner og egenskaper, for ikke å snakke om tiuren som er selveste trollfuggelen her i Glåmdalsdistriktet, forklarer hun.

– Trollfugler kan være varslere for ulykke, ond trolldom og død, men er likefullt symboler for styrke, kraft og lykke – vel og merke om en spiller på lag med, og ikke mot, de magiske kreftene, forteller Gjerstadberget.

Hun har gått i lære hos folkemusiker og komponist Tom Willy Rustad fra Odalen, som er anerkjent som en av Skandinavias fremste toraderspillere. Sammen med scenograf Mette Jernberg Skogbakken tar hun Finnskogen inn i historiske Aamodtgården under De små Scener. Den tradisjonsrike gården fra 1801 som ble fredet i 1924 tilhører Kongsvinger museum, og vil være et bankende hjerte for festivalen gjennom fire dager fra 30. januar til 2. februar 2025.

– Det er sagt om folkemusikk at den speiler naturen der den kommer fra, og i slåtten Trollfugl kan en nærmest høre tiurens karakteristiske og kraftfulle lyder og bevegelser i de suggererende rytmene og melodimotivene. I moderne tid portretterer vi engler med hvite vinger, men i middelalderen hadde englene svarte vinger, som hos ørner og falker.

Forestillingen spilles flere ganger i lokalene til Kongsvinger kunstforening, som også har utstilling av lokale kunstnere med tilknytning til Finnskogen under festivalen. I den andre enden av huset vil Merete Furuberg i Finnskogen Natur & kulturpark bistå med en pop-up-kafé som serverer finnskogmat. Her vil også festivalen ha sitt kontor.

Vi kommer tilbake med spilleplan for forestillingen og åpningstider for kunstutstillingen og kafeen.

Guro Gjerstadberget (f. 1985, fra Sør-Odal) er en allsidig dansekunstner, folkemusiker og kunstpedagog med tverrkunstnerisk bakgrunn og lang erfaring fra scenekunstfeltet, både som utøver, koreograf, pedagog, veileder og produsent. Hennes uttrykk spenner fra eksperimentell performance og samtidsdans, til tverrkunstnerisk forskning og utviklingsarbeid i intra-aktive og ny-materialistiske perspektiv, til folkedans og folkemusikk, til koreografi for spel og teater.