hekseprosessene på Finnskogen

«I domarens skepnad» ble i sin tid spilt under Teaterfestivalen på Kongsvinger på 90-tallet. Nå vender Västanå Teater tilbake til festningsbyen med en nyoppsetning av fortellingen om hekseprosessene på den värmlandske Finnskogen.

En kald vintermorgen setter en ung dommer seg i sleden. Han er på vei til sitt første ting, for å dømme i en hekseprosess. I løpet av de siste tiårene har det vært mange slike rettsaker i Sverige, men det har oppstått tvil om anklagene om trolldom skal tas på alvor. Ansvaret hviler tung på dommeren. Slik begynner fortellingen.

Västanå Teater fikk nylig folkkulturprisen av Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur «for et unikt kunstnerskap som i teaterform sammen med musikk og dans vekker vår kulturarv med folkefortelling til live». Lørdag 3. februar 2024 kommer de tilbake til Kongsvinger med en førpremiere på «I domarens skepnad». På scenen møter du Hanna Kulle, Daniel Lindman Agorander, Stina Olsson, den norske folkedanseren Håkon Odden og Niklas Einar. De har med seg musikerne Anna Karlsson, Niklas Bertilsson og Albin Broberg.

Billetter til De små Scener kjøper du her!

Forfølgelse, utenforskap og utsatthet er temaer som er like aktuelle i dag som under hekseprosessenes dager. Mennesker synes å ha et behov for å utse syndebukker. Hvem eller hvilke grupper i samfunnet står for tur til å pådra seg massenes vrede? «I domarens skepnad» er en stemningsfull forestilling med en alvorlig undertone, fremført på sedvanlig Västanå-vis.

Ikke gå glipp av en unik mulighet til å oppleve Västanå Teater i Kongsvinger. Forestillingen varer i en time og anbefalt aldersgrense er 12 år. Merk at det er begrenset med plasser i Herdahlsalen. Forstillingene er et samarbeid mellom Teater i Glåmdal og De små Scener. Dette blir virkelig en stor opplevelse på en liten scene.